اولین باری که شیشه مصرف کرد تنها هدفش کاهش وزن
بود، لباس عروسی مناسبی پیدا نمیکرد، آرایشگرش
پیشنهاد داد از شیشه استفاده کند و سریع و بدون
دردسر لاغر شود و او امروز در دریایی از مشکلات
جسمی و روانی غوطهور است...
شنیدن این جملات که شیشه ماده حاوی مورفین نیست پس در نتیجه مصرف آن اعتیاد آور نخواهد بود! چربیهای اضافی بدن را آب میکند، شادی آفرین و انرژیزاست، قوای جنسی را تقویت میکند، آغازی بر نابودی تدریجی کسانی است که زندگی حباب مانند شیشهای را برای خود انتخاب کردهاند.
در چند سال اخیر پدیدهای که باعث تشدید نگرانیها شده، این است که مادهمخدر به آرایشگاههای زنانه راه پیدا کرده و استفاده از مواد مخدر با عناوین و نامهای متفاوت توسط آرایشگران برای بانوان تجویز میشود.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان کرمان به ایسنا میگوید: متاسفانه در برخی از آرایشگاههای زنانه شاهد استفاده از مواد مخدر شیشه هستیم که برای زیبایی و به صورت نادرست استفاده میشود.
سرهنگ علیرضا پریور با اعلام اینکه برخی آرایشگاههای زنانه در گرایش برخی بانوان به سوی مصرف شیشه دخیل هستند، میافزاید: با بررسیهای صورت گرفته متأسفانه مشخص شد مصرف شیشه در بسیاری از زنان بر مبنای همین باورهای غلط صورت گرفته که بسیار جبرانناپذیر خواهد بود.
وی ادامه میدهد: متاسفانه در برخی از آرایشگاههای زنانه شاهد استفاده از مواد مخدر شیشه هستیم که برای زیبایی و به صورت نادرست استفاده میشود، در حالی که این ماده نه تنها در زیبایی تاثیرگذار نیست، بلکه اعتیادآور است.
پریور، به تبلیغات گسترده ماهوارهای در این زمینه و همچنین ترغیب دانشآموزان و دانشجویان به استفاده از شیشه به عنوان ماده آرامشبخش و تمرکزآفرین اشاره میکند و میگوید: خانوادهها باید به هوش باشند تا در ایام امتحانات دانشآموز و دانشجو با استفاده از این مواد معتاد نشده و به دور از مصرف چنین مواد اعتیادآوری به فکر سلامتی خود باشند.
وی میگوید: این نهایت بیتوجهی ماست که دانشآموز و دانشجو با تبلیغات ماهواره به سمت اعتیاد رفته و از مخربترین مواد افیونی نظیر شیشه استفاده کند، در حالی که ما نتوانیم آگاهیبخشی و اطلاعرسانی کافی از مضرات آن را انجام دهیم.
قائم مقام ستاد مردمی پیشگیری و حفاظت اجتماعی استان نیز به ایسنا میگوید: مصرف مواد مخدر صنعتی به ویژه شیشه به یکی از جدیترین مشکلات جامعه به خصوص در میان زنان تبدیل شده است و در همه موارد مصرف این مواد بر روی افراد معتاد، خانوادههای آنها و به طور کلی جامعه اثر میگذارد.
اکبر کمالی ادامه میدهد: متاسفانه برخی از آرایشگاههای زنانه، ماده اعتیادآور شیشه را به عنوان داروی لاغری پیشنهاد و توزیع میکنند و اعتیاد زنان به این ماده محرک گسترش پیدا کرده است.
وی میگوید: مردم در این مقطع زمانی بیش از هروقت دیگر نیازمند اطلاعرسانی هستند، هرچند راهکارهای قانونی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه مهمترین دلیل مبتلا شدن برخی زنان به مصرف شیشه، تبلیغات خلاف واقع برخی از آرایشگاههای زنانه است ابراز امیدواری میکند: با تعامل و هوشیاری آرایشگران، شاهد برداشتن گامهای رو به جلو برای کاهش آسیبهای اجتماعی در قشر بانوان باشیم.
قائم مقام ستاد پیشگیری و حفاظت اجتماعی استان میگوید: در این خصوص هفته گذشته نشستی با آرایشگران کرمانی برگزار کردیم و راهکارهای مورد اجرا در این زمینه را مورد بحث و بررسی قرار دادیم.
یک روانشناس نیز در مورد اثرات روانی مصرف شیشه به ایسنا میگوید: مصرف شیشه شاید در نگاه اول باعث لاغری میشود، چون اشتهای فرد را کور میکند، اما عوارض مصرف آن فوق العاده خطرناک است و درصد قابل توجهی از مصرف کنندگان این ماده دچار جنون، خودکشی و حالتهای روانی شدید غیرقابل بازگشت میشوند.
زهره کیانی ادامه میدهد: بیاشتهایی یکی از نشانههای بالینی مصرف ماده محرک شیشه است که همزمان با آزادسازی مواد انرژی زای بدن میتواند منجر به آن شود که مصرف کننده ساعتهای طولانی بدون نیاز به غذا فعالیت کرده و احساس گرسنگی نکند.
وی می گوید: در ابتدا سوء مصرف شیشه باعث میشود که تجربههای لذت بخش با شدت بیشتری احساس شوند. فرضا اگر شما از شنیدن یک موسیقی لذت میبرید و محو آن میشوید، شخصی که ماده محرک استفاده کرده است، همراه با آن به پرواز در میآید.
این روانشناس میگوید: حال تصور کنید چنین فردی در حال رانندگی چه وضعیتی خواهد داشت، مطمئنا تصادفی مرگبار در انتظار اوست.
کیانی با بیان اینکه اضطراب، گیجی، لرزش اندامها، تشنج و در نهایت ایست قلبی و مرگ هم از دیگر عوارض سوء مصرف شیشه است، میگوید: با مصرف زیاد این ماده مخدر، تنفس و ضربان قلب افزایش یافته، تپش قلب پیدا میکنند. فشار خون و دمای بدنشان بالا میرود و احساس گرما میکنند، پس زیاد آب میخورند! ضربان قلب نامنظم شده و فرد به شدت تحریک پذیر و پرخاشگر میشوند و ممکن است دست به هر خشونتی بزنند، ضمن آنکه سوء مصرف طولانی مدت شیشه منجر به ایجاد بدبینی شدید، خشونت، کاهش شدید حافظه، توهمهای شنوایی و بینایی، سایکوز( جنون آنی) و بسیاری اختلالات عصبی دیگر و در نهایت مرگ میشود.
وی میافزاید: متاسفانه شیشه شخص را در وضعیتی قرار میدهد که تمایل به درمان ندارد و شاید این
مصیبت بارترین تاثیر شیشه بر مغز باشد که درمان و پیگیری این افراد را مشکل کرده است!
دکتر کیانی میگوید: هورمون "دوپامین" در بخشی از مغز وجود دارد که کنترل کننده احساس لذت است. فرد پس از مصرف شیشه احساس لذت وصف ناشدنی دارد که در مصارف بعدی این احساس کمتر میشود. با تخلیه کامل دوپامین فرد احساس لذت را از دست میدهد. به همین خاطر فرد معتاد پس از مصرف طولانی دچار حالت افسردگی و عدم کنترل احساس لذت در زندگی میشود.
وی میافزاید: تاثیر روانی مصرف ماده مخدر شیشه تنها بر فرد معتاد نیست، بلکه به علت عوارض بعد از مصرف فرد معتاد دچار حالت بیخوابی، توهم و حرکات بدنی شدید میشود که اطرافیان را نیز عصبانی میکنند.
این روانشناس میگوید: متاسفانه در مراجعکنندگان خود میبینم که زنان با تحصیلات بالای دانشگاهی نیز جزو مصرف کنندگان این مواد هستند، البته بسیاری از آنها نمیدانند که در حال مصرف شیشه هستند، بلکه فکر میکنند در حال استفاده یک عدد کپسول لاغری هستند. در صورتی که این کپسولها دست ساز بوده و با مواد شیشه پر شده است و به عنوان قرصهای لاغری که ظرف مدت یک هفته 6 تا 8 کیلو وزن کم میکند، به مشتریان داده میشود.
وی میگوید: مشاهده شده در برخی از آرایشگاههای زنانه، با استفاده از شیشه، مشتریان خود را به کاهش وزن ترغیب میکنند یا قرصهای لاغری در اختیار آنها میگذارند و این در حالیست که شیشه باعث تضعیف بافت عضلانی، اختلال در سیستم عصبی، مغزی و از بین رفتن قدرت تشخیص زنان میشود.
کیانی میگوید: یکی از دلایل افزایش روی آوردن به مواد محرکی از جمله شیشه، شادی آنی و هیجانی است که این ماده ایجاد میکند و باید به این مسئله توجه کرد که نبود شادی اجتماعی در جامعه ممکن است در آن دخیل باشد. از طرفی برخی دختران و زنان با تصور لاغری و تناسب اندام به مصرف آن روی میآورند، در صورتی که باید بدانند که مصرف این مواد به دلیل ایجاد ناسازگاری در بدن بر اشتها تاثیر گذاشته و شرایطی ایجاد میکند که بدن مواد خوراکی را پس میزند، در نتیجه ممکن است لاغری ایجاد کند، اما این به دلیل اثر مثبت شیشه در این قضیه نیست.
وی ادامه میدهد: به دلیل عدم آشنایی بیشتر افراد با اثرات و عوارض جسمی و روانی مصرف شیشه، آموزش به خانوادهها در این زمینه به منظور پیشگیری از بروز مصرف آن در درون خانوادهها، آموزش به خانوادهها در خصوص شکلهای گوناگون خشونت و ارتباط بین مصرف شیشه و انواع خشونتهای خانگی، تلاش در جهت تغییر نگرش مردان نسبت به موضوع خشونت علیه زنان و ایجاد نگرش صحیح نسبت به موضوع حقوق خانواده ضروری است.
به گزارش ایسنا، معمولا قربانی اصلی تبلیغات دروغین شیشه مبنی بر موثر بودن آن در لاغری، زنان هستند و بزرگترین قربانی تبلیغات اغواء کننده عرضه کنندگان این ماده مبنی بر شادی آفرینی و اعتیاد آور نبودن ماده شیشه، قشر جوان جامعه هستند. اغلب این افراد به این دلیل ماده شیشه را انتخاب کردهاند که به تصور خویش اعتیاد آور نبوده و فاقد علامتهای ظاهری مانند بو و رنگ است. آمار معتادان به شیشه با سرعت بالایی روبه افزایش است و قطعا زنان و دختران جوان و نوجوان نیز از آسیبهای این ماده خطرناک در امان نخواهند بود، به همین دلیل اگر به موقع چارهای برای پیشگیری و کنترل رشد روزافزون گروندگان به این ماده اندیشیده نشود، به احتمال بسیار زیادی در آینده با یک فاجعه انسانی ناشی از سوء مصرف شیشه مواجه خواهیم شد.
گزارش از: فرزانه لشکری، خبرنگار ایسنا، منطقه کویر