محرم در آغاجاری
باز ماه محرم فرا رسید. ماه حزن و عزا و ماتم. آغاجاری
در ماه محرم عزادارمی شود. عزادار ابا عبدالله الحسین
و یارانش . آنان که با نثار جان خوددرس ایثار و فداکاری
می دهند.
ماه محرم در آغاجاری مانند دیگر شهرهای کشورمان
شور و حال خاصی دارد. تمام افرادی که روزی ساکن
آغاجاری بوده و به شهر های دیگر نقل مکان کرده اند،
از چند روز قبل به آنجا باز می گردند.
از یک هفته قبل از ماه محرم ،تمام شهر صحنه ی فعالیت می شود. پیر و جوان ، کوچک و بزرگ را در حال کار می بینی....
حسینیه ها ، مساجد به سیاه پوشاندن می پردازند. کمتر کسی را می بینی که در این ایام فعال نباشد. دستجات سینه زنی و زنجیر زنی به آماده نمودن مکان و وسایل مورد نیاز می پردازند
ادارات تماماً سیاه پوش می شوند. بیرق های سیاه و فرمز با وزش باد، به حرکت در می آیند. شهرداری منطقه بیرق ها و پارچه های عزا را در خیابان ها و میادین شهر به اهتزاز در می آورد.
محرم بزرگترین میدانی است که نیاز به دعوت کننده ندارد.همه ی مردم میزبان هستند.
از اول محرم ، تمامی حسینیه ها و مساجد شهر با برنامه ی سخنرانی شروع به فعالیت می نمایند. علاوه بر حسینیه ها و مساجد ،تعدادی زیادی از خانه های شهر تبدیل به حسینیه می گردد.
سخنرانان که روحانیون اعزامی از قم هستند، در مورد حماسه ی حسینی سخنرانی می کنند و مردم اشک ماتم می ریزند.
فعالیت دستجات سینه زنی و زنجیر زنی از شب سوم محرم آغاز می گردد. هر روز بساط نذری در همه ی کوچه ها و محله ها برقرار است.
چهار دسته ی سینه زنی مسجد امام جعفر صادق (ع) ، مسجد امام خمینی (ره) ، حسینیه ی پنج تن آل عبا و مهدیه مهمترین مراکز مراسم سینه زنی را بر عهده دارند که این دسته جات پس از سینه زنی در این مکان ها ، به عزاداری و حرکت در سطح شهر و عزاداری در حسینیه ها و مساجد می پردازند.
بزرگترین این دسته ها ، سینه زنی مهدیه می باشد که برنامه های هر شبش با سنج و دمام آغاز می گردد. و معمولاً از نوحه خوانان بوشهری برای مراسم خود استفاده می کنند.
همچنین از شب سوم دسته های زنجیر زنی در سطح شهر به حرکت در می آیند. در این دستجات که همراه با زدن طبل و به حرکت در آوردن علم می باشد ، زنجیر زنان در عزای ابا عبدالله به عزاداری می پردازند و این حرکت و مراسمات تا روز تاسوعا ادامه دارد.
در روز عاشورا که از ساعت 8 صبح آغاز می گردد ، تمام دسته جات سینه زنی و زنجیر زنی از مرکز شهر با عزاداری به طرف کوی 17 شهریور حرکت کرده و سپس به طرف قطعه ی شهداء حرکت می کنند. در این مراسم بزرگ معنوی ، جهت نشان دادن صحنه های کربلا به صورت نمادین از حیواناتی مانند اسب و شتر استفاده می شود. مراسم تعزیه هم همراه با حرکت دستجات به اجرا در می آید. تمام دستجات عزادار پس از حضور در قطعه ی شهدا ، هر دسته به طرف محله ی خود حرکت می کند.
دسته ی زنجیر زنی امام جعفر صادق (ع) به طرف بهشت زهرا و قبور کوی 17 شهریور می رود و در گورستان این منطقه مراسم تعزیه برگزار می گردد و سپس مراسم زنجیر زنی و سینه زنی تا مسجد و برگزاری نماز ظهر عاشورا ادامه پیدا می کند.
دسته ی زنجیر زنی سیدالشهداء(ع) به طرف جاده ی بهبهان حرکت کرده و در آنجا مراسم تعزیه برگزار می نماید. در این تعزیه نبرد نابرابر ابا عبدالله (ع) ویاران با وفایش به نمایش در می آید.
دو دسته ی زنجیر زنی ابوالفضل العباس (ع) و ثار الله(ع) به طرف مرکز شهر و تا حسینیه های خود حرکت می کنند.
نماز ظهر عاشورا به یاد نماز شهدا ی کربلا و به یاد آخرین نماز ابا عبداله و یارانش ، همه ساله در مسجد جامع آغاجاری و مسجد امام جعفر صادق (ع) با حضور گسترده ی مردم برگزار می گردد.
شب یازدهم محرم ، مراسم شام غریبان طفلان حسین (ع) از حسینیه ی ابوالفضل العباس (ع) آغاز می گردد. در این مراسم که با تعزیه ی شب شام غریبان همراه است ، عزاداران در سطح شهر به حرکت در می آیند و به عزاداری می پردازند.
مراسم سخنرانی وعاظ مذهبی و روحانیون اعزامی از قم در سطح شهر و معمولاً تا پانزدهم محرم ادامه پیدا می کند.
در طول این دهه مراسم سینه زنی در سطح شهر اجرا می گردد..
این سینه زنی معمولاً با سنج و دمام اجرا می گردد. . سینه زنی به سبک بوشهر ، به صورت دایره اجرا می گردد .این نوع سینه زنی ، قدمت شصت ساله در منطقه دارد.
در مراسم عاشورا ، کمتر فردی است که در آن حضور نداشته باشد و این مراسم همه ساله هر سال با شکوه تر از سال های قبل ادامه پیدا می کند.
آری با این مراسم دهه ی اول از ماه محرم پشت سر گذاشته می شود و تا سال دیگر که چه افرادی زنده باشند و در این مراسم بزرگ معنوی شرکت کنند.