دنیای سلامت 17/12/92
بیماریای که اعصاب مغز را درگیر میکند
ظروف شیشهای بهترین برای پخت غذا
اعزام 99 درصدی بیماران قلبی و عروقی به خارج معکوس شد
چای شیرین مفید یا مضر :
فیلتر بدن خود را بشناسید
گزارش تکاندهنده ازخوردن نوشابه بعدازغذا
آزمایش شناسایی بیماریهای قلبی و سرطان
سالانه بیش از نیمی از 795 هزار مورد سکته مغزی در آمریکا در زنان رخ میدهد و کیفیت زندگی زنان پس از تجربه سکته نسبت به مردان وخیمتر است.
به گزارش فاکس نیوز، هورمونها، بارداری، وضع حمل و دیگر ویژگیها و فاکتورهایی که خاص زنان هستند، آنان را بیش از مردان در معرض انسداد رگهای مغز و در نتیجه سکته مغزی قرار میدهند و به همین دلیل آشنایی با چگونگی کاهش خطر این عارضه برای زنان حائز اهمیت است.
پری اکلامپسی ، این عارضه فاکتور خطرزای مهمی، در طول دوره بارداری و پس از آن است. به همین دلیل پیشگیری از ابتلا به این عارضه نکته کلیدی است. در دستورالعمل جدید منتشر شده در مورد چگونگی پیشگیری از سکته مغزی آمده است زنانی که به فشار خون مزمن مبتلا هستند یا از فشار خون ناشی از بارداریهای گذشته رنج میبرند لازم است از هفته دوازدهم تا زمان وضع حمل، دوز پایینی از آسپرین را مصرف کنند.در صورتی که عارضه پری اکلامپسی پیشرفت کند، فرد در معرض بیشتر خطر فشارخون بالا و سکته مغزی قرار میگیرد.
داروهای ضدبارداری
مصرف این نوع داروها فرد را در معرض سکته مغزی قرار میدهد به همین دلیل لازم است پیش از مصرف داروهای ضدبارداری، فشارخون تحت کنترل باشد. همچنین زمانی که همزمان با مصرف این داروها سیگار مصرف شود بیشتر احتمال میرود که فرد سکته مغزی و قلبی را تجربه کند.
هورمون درمانی جایگزین
بررسیها نشان میدهد روش هورمون درمانی جایگزین با تشدید بیماریهای قلبی-عروقی ارتباط دارد.
میگرنآورا
زنان چهار برابر بیش از مردان به سردردهای میگرنی مبتلا میشوند. عارضه میگرنآورا سردردهای میگرنی معمول به علاوه اختلال در بینایی، احساس کرختی و سختی در صحبت کردن اتفاق میافتند و یکی از عوامل خطرزا در بروز سکته مغزی است.
آریتمی قلبی
این عارضه شایعترین مشکل ضربان قلب است به گونهای که خطر سکته مغزی را چهار تا پنج برابر میکند. همچنین با افزایش سن، احتمال ابتلای زنان به آریتمی قلبی بالاتر میرود.
فشارخون بالا
رابطه تنگاتنگ بین فشارخون بالا و سکته مغزی یکی از موضوعات مهم و اصلی در حوزه پزشکی است. در صورتی که فشارخون فرد کاهش یابد، خطر سکته مغزی نیز پایین میآید.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
بیماریای که اعصاب مغز را درگیر میکند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص مغز و اعصاب با هشدار نسبت به افزایش شمار مبتلایان به بیماری ایالاس در ایران، گفت: این بیماری در نوع پیشرفته توان تکلمی را از مبتلایان میگیرد بهطوری که فرد بیمار تنها دو الی سه ساعت در روز میتواند با اطرافیانش صحبت کند.
دکتر بهرام حقی آشتیانی با بیان اینکه بیماری ایالاس اعصاب مغز را درگیر و اختلالات حرکتی ایجاد میکند، تصریح کرد: این بیماری همچون بیماری اماس از نوع ضایعات مغز و اعصابی است، اما در نحوه عملکرد بسیار متفاوت است و این بدین معناست که در این بیماری مغز مانع ارسال پیام عصبی به ماهیچههای بدن به ویژه زبان میشود.
وی در تشریح جزئیات بیماری ایالاس عنوان کرد: در این ضایعه عصبی، به تدریج اعصاب حرکتی فرد مبتلا از کار میافتد بهطوری که نرونها مانع رسیدن علائم مغزی به ماهیچهها میشوند که در صورت پیشرفت بیماری، این روند عملکرد فرد را کاهش داده تا جایی که بیمار دیگر قادر به حرکت و حتی تکلم نیست.
وی با بیان اینکه هنوز دلیل قطعی ابتلا به این بیماری ناشناخته است، گفت: فرد مبتلا به ایالاس تنها امکان تکلم درساعات محدودی از شبانهروز را دارد و بهطور کلی توان حرکتیاش را از دست میدهد.
سن ابتلا به ایالاس
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: این بیماری ممکن است از دهه چهارم و پنجم زندگی افراد بالغ بروز کند، اما بیشتر انسانها در سنین 40 تا 60سالگی دچار آن میشوند. طبق شواهد پزشکی درصد کمی ابتلا به ایالاس ناشی از ارثی بودن این بیماری است اما جنبه موروثی در ابتلا به این بیماری بسیار نادر است.
این متخصص مغز و اعصاب درباره نحوه درمان و معالجه این بیماری ادامه داد: تاکنون راه علاجی برای این بیماری کشف نشده است اما از طریق مصرف دارو میتوان سرعت و روند بیماری را در فرد کاهش داد که این داروها از هر دو نوع ایرانی و خارجی در بازار موجود است و مشکلی برای تهیه این داروها در کشور وجود ندارد.
حقی یادآور شد: علائم این بیماری ضعیف شدن ماهیچهها و همچنین خستگی مفرط است که میتواند از دست یا ماهیچههائی که برای حرف زدن و بلعیدن به کار میروند، شروع شود درصورتی که بیماری بهطور مرتب پیشرفت کند جسم تحلیل میرود یا در نوع پیشرفته این بیماری، فرد در ساعات خاص و محدودی از روز امکان صحبت کردن و مکالمه دارد.
تحقیقات علمی و عملی بسیاری درمورد این بیماری در سراسر جهان صورت میگیرد و مراکز پزشکی در کشورهای اروپایی و آمریکا با همکاری یکدیگر به دنبال پیدا کردن ریشه قطعی این بیماری، عوامل ژنتیکی و ارثی همچنین در نهایت کشف دارو و معالجه این بیماری هستند.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ظروف شیشهای بهترین برای پخت غذا
به گفته یک متخصص تغذیه استفاده از ظروف مسی نه تنها مس بدن را تامین نمیکند بلکه مسمومیتزاست و ظروف شیشهای و پیرکس بهترین ظروف محسوب میشوند.
شیوا فرجی در پاسخ به این پرسش که آیا استفاده از ظروف مسی مس بدن را تامین میکند؟پاسخ داد: استفاده از ظروف مسی به هیچوجه توصیه نمیشود چرا که نه تنها نیاز بدن به مس را تامین نمیکند بلکه از آنجایی که مس جزو مواد معدنی است اضافه دریافت آن میتواند سبب بروز مسمومیت در بدن شود و افرادی که در منزل مدام از ظروف مسی استفاده میکنند معمولا با علایمی مانند تهوع، استفراغ و اسهال مواجه میشوند.
وی افزود: حتی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نسبت به مصرف ظروف مسی هشدار داده است ، چرا که ظروف مسی را قلعاندود میکنند و برای اینکه قلع طی واکنش شیمیایی به مس متصل میشود کمی سرب هم به آن اضافه میکنند.این متخصص تغذیه به این نکته اشاره کرد که وقتی ظروف حرارت میبینند و درعین حال غذاهایی که پایه اسیدی دارند هنگامی که در ظرف ریخته میشوند (مثل گوجهفرنگی و آبلیمو) ممکن است قلع و سرب در غذا آزاد شود.
بهترین ظروف برای پخت غذا
وی مناسبترین ظروف برای پخت غذا را شیشه و پیرکس عنوان کرد و افزود: ظروف لعابی هم به شرط آنکه لعاب آن آسیب ندیده باشد جزو ظروف مناسب برای پخت و پز محسوب میشود.
به گفته این متخصص تغذیه ظروف استیل نیز برای پخت و پز مناسب است به شرط آنکه بعد از پخت چیزی را در آن نگهداری نکنیم و سریع ظرف را جابهجا کنیم تا واکنش شیمیایی صورت نگیرد.
فرجی در پاسخ به اینکه ظروف تفلون و چدن که دارای لایه محافظ هستند چقدر برای پخت مناسبند، گفت: تا زمانی که این ظروف سالم باشند مشکلی نیست اما به محض آنکه کوچکترین آسیبدیدگی براثر حرارت و ضربه به سطوح فلزی این ظرفها وارد شود سطوح تفلونی این ظروف وارد غذا میشود که برای بدن مضر است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
اعزام 99 درصدی بیماران قلبی و عروقی به خارج معکوس شد
مهدی پیغمبری در حاشیه دومین کنگره مشترک قلب و عروق ایران تاکید کرد: پیش از این 99 درصد بیماران قلبی و عروقی برای درمان به خارج از کشور اعزام میشدند و در ایران فقط یکسری اعمال ساده پزشکی امکانپذیر بود. اما اکنون شرایط کاملاً برعکس شده است. امروز به جرات میتوانم بگویم که بالای 99 درصد از اقدامات درمانی پیشرفته در کشور مهیاست. امروز در بحث بیماریهای قلبی و عروقی فقط به اندازه انگشتان یک دست اعزام به خارج داریم.
دبیر کل دومین کنگره مشترک قلب و عروق ایران بر اهمیت پیشگیری از امراض قلبی و عروقی گفت: برغم اهمیت این موضوع متاسفانه هنوز در کشور به صورت جدی به آن پرداخته نمیشود. البته پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی و عروقی کار سادهای نیست و به عوامل بسیاری مربوط میشود که از آن جمله میتوان به بنیه اقتصادی کشور اشاره کرد. آموزش همگانی یکی از اولویتها در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی می باشدو در این بخش کارهای خوبی انجام شده است و مردم هماکنون به اطلاعات و دانش خوبی در زمینه عوامل ایجاد کننده بیماری های قلبی دسترسی دارند اما باید کاری کنیم که این دانش به باور تبدیل شود.
وی تاکید کرد: به عنوان مثال هنوز مردم به این باور نرسیدهاند که باید زمانی را صرف مراقبت از خود کنند و بسیاری هنوز با این بهانه که وقت ندارند، ورزش را در برنامه روزانه خود نمیگنجانند. اگر مسئولان و متولیان کشور نیز به این باور برسند که در نهایت مقرون به صرفهتر آن است که جای درمان روی پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی سرمایهگذاری کنند، بسیار موفقتر خواهیم بود.
++++++++++++++++++++++++++++++
چای شیرین مفید یا مضر :
درست است که چای شیرین در وعده صبحانه مزه خوب و دلچسبی دارد ، اما شکر برای مغزتان مفید نیست و سلامت شما را تهدید میکند. علاوه بر این شکر همراه با چای میتواند سلامت دندانها و کبد را به خطر بیاندازد و وزن را بالا ببرد. بررسیها نشان میدهند مصرف مداوم شکر در وعده صبحانه روی عملکرد مغز هم تاثیر گذاشته و کارایی آن را کاهش میدهد و دانشمندان در این زمینه پژوهشهای مختلفی را انجام دادهاند.
++++++++++++++++++++++++++++++
فیلتر بدن خود را بشناسید
هر کلیه حاوی یک میلیون فیلتر است در این سیستم فیلتر بدن 1.3 لیتر خون در هر دقیقه پاکسازی میشود.
جالب است بدانید که بدن انسان مجهز به یک میلیون فیلتر است و میتواند سمزدایی بدن را به بهترین نحو انجام دهد.
بدن ساختار مطمئنی دارد که میتواند سموم و آفتهای موجود را دفع کند.
در بدن ما کلیه، وظیفه مهم سمزدایی را به عهده داردو کلیه با ظرفیت فوقالعادهای که دارد این کار را به بهترین نحو انجام میدهد.
در واقع هر کلیه حاوی یک میلیون فیلتر است در این سیستم فیلتر بدن 1.3 لیتر خون در هر دقیقه پاکسازی میشود.
پاکسازی خون به قدری اهمیت دارد که اگر این اتفاق نمیافتاد، بدن ما به سرعت از سموم پر میشد و منجر به مرگمان میشد.
به همین دلیل افرادی که ضعف کلیوی دارند مجبور به دیالیز هستند
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
گزارش تکاندهنده ازخوردن نوشابه بعدازغذا
میزان بالای قند خون و شیرین کنندههای مصنوعی، دفع هر چه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث میشوند
10 دقیقه بعد:
10 قاشق چای خوری شکر وارد بدنتان میشود، میدانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمیشوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی میگیرد و شیرینیاش را خنثی میکند.
20 دقیقه بعد:
قند خونتان بالا میرود و منجر به ترشح ناگهانی و یکجای انسولین میشود، کبدتان شروع میکند به تبدیل قند به چربی تا قند خون بیشتر از این بالا نرود.
40 دقیقه بعد:
حالا دیگه جذب کافئین کامل شده، مردمکهای چشم گشاد میشود، فشار خونتان بالا میرود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها میکند. گیرندههای آدنوزین مغز حالا بلوک میشوند تا از احساس خواب آلودگی جلوگیری کنند.
45 دقیقه بعد:
ترشح دوپامین افزایش پیدا میکند و مراکز خاصی در مغز حالت سرخوشی ایجاد میکنند، تحریک میشوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی میشود.
60 دقیقه بعد:
اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی میچسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا میکند. میزان بالای قند خون و شیرین کنندههای مصنوعی، دفع هر چه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث میشوند.
مدتی بعد:
کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرار آور) وارد عمل میشود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع میشوند و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیتها نیز از دست میرود.
مدتی بعدتر:
کم کم آن غوغایی که در بدنتان ایجاد شده بود فروکش میکند و نوبت به افت قند میرسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک پذیر میشوید یا خیلی کرخت و بیحال.
حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید دفع کرده اید، آبی که میشد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین میرود و شما هوس یک نوشابه دیگر میکنید
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
آزمایش شناسایی بیماریهای قلبی و سرطان
محققان آزمایشی طراحی کردند که افراد در خطر ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای قلبی و سرطان را شناسایی میکند.
به گزارش پایگاه خبری پلاس وان، محققان کشورهای فنلاند و استونی این آزمایش را طراحی کردهاند و نام آن را آزمایش مرگ (Death test) گذاشتهاند. این آزمایش که بر روی خون افراد انجام میشود نشان میدهد آیا فرد در 5 سال آینده زنده میماند یا خیر.
محققان نمونه خون بیش از 17 هزار نفر را که به طور کلی سالم بودند با بیش از 100 نشانگر زیستی مختلف مورد آزمایش قرار دادند.
سپس محققان، شرکت کنندگان را سالها تحت نظر داشتند و نمونه خون افرادی را که جان خود را از دست دادند با نمونه خون کسانی که سالم مانده بودند مقایسه کردند.
این بررسیها نشان داد که در مدت 5 سال، چهار ماده شیمیایی یا نشانگر زیستی میتواند خطر مرگ ناشی از هر گونه بیماری را پیشبینی کند.
به گفته محققان حتی زمانی که عوامل دیگر موثر بر سلامت مانند سیگار کشیدن، چاقی، نوشیدن الکل، سن، فشار خون و کلسترول را تحت نظر قرار دادند، این چهار نشانگر زیستی در نمونه خون افراد به دست میآید.
پیش از این ارتباط تنها یکی از چهار نشانگر زیستی به نام آلبومین با بیماری کشف شده بود.
یوهانس کتونن از موسسه پزشکی مولکولی در فنلاند در این باره گفت: نکته جالب توجه این است که این نشانگرهای زیستی منعکسکننده خطر مرگ ناشی از انواع بسیار متفاوتی از بیماریها از بیماریهای قلبی گرفته تا سرطان است. این نشانگرها در حقیقت نشانههایی از ضعف عمومی در بدن است.
محققان امیدوارند که از این آزمون بتوانند برای شناسایی افراد مبتلا به بیماریهای پنهان و درمان آنها استفاده کنند.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ان شاء الله سالم و تندرست باشید