دنیای سلامت 24/12/92
باید از مصرف مسکن "دیکلوفناک"پرهیز کنند
مصرف کافئین خطر شکستگی استخوان را در سالمندان
افزایش میدهد
کم خوابها بیشتر در خطر آلزایمر هستند
باید از مصرف مسکن "دیکلوفناک"پرهیز کنند
پزشکان در یک مطالعه جدید هشدار دادند که بیماران مبتلا به ناراحتیهای قلبی باید از مصرف مسکن "دیکلوفناک"پرهیز کنند چون مصرف این دارو خطر حمله قلبی را در این افراد تشدید میکند.
به گزارش ایسنا، کارشناسان آژانس کنترل محصولات دارویی و درمانی انگلیس دراینباره اعلام کردند: با مشخص شدن ارتباط بین مصرف مسکن دیکلوفناک با سکته قلبی و مغزی به افراد مبتلا به امراض قلبی و عروقی توصیه میشود که از مصرف این دارو خودداری کنند.
پزشکان انگلیسی با بیان اینکه میلیونها نفر مصرفکننده این داروی مسکن هستند، اظهار داشتند: بیمارانی که از مشکلات قلبی و عروقی رنج میبرند نباید این دارو را مصرف کنند چرا که مصرف آن تاثیر قابل توجهی در بروز سکته قلبی و مغزی در این بیماران دارد.
بر اساس نتایج منتشر شده در سال 2011 میلادی، بیمارانی که از مسکن دیکلوفناک استفاده میکنند 40 درصد بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر حمله قلبی و سکته مغزی هستند.
به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه گاردین، برای بسیاری از بیماران داروی دیکلوفناک موثرترین و ایمنترین مسکن در نظر گرفته میشود اما مصرف آن برای برخی گروههای پرخطر توصیه نمیشود.
+++++++++++++++++++++++++++++
تکلیف اعتبار طرح شیر مدارس برای سال 93 مشخص نشده است. به دولت پیشنهاد میکنیم دریافت مالیات ارزش افزوده محصولات لبنی را حذف کند. مصرف سرانه شیر در کشور به شدت کاهش یافته است.
اینها تیتر خبرهایی است که بر ضرورت توجه مسئولان به مصرف شیر در کشور تأکید جدی دارد.
امروزه پوکی استخوان یکی از مشکلات تغذیه شایع در کشور است که به دلیل کمبود دریافت کلسیم در رژیم غذایی روزانه در طولانیمدت رخ میدهد. در واقع اگر فردی کلسیم را از طریق موادغذایی دریافت نکند، ابتدا دچار کاهش تراکم استخوان، نرمی استخوان و سپس دچار پوکی استخوان میشود.
طبق مطالعات انجام شده 90درصد خانوادههای ایرانی کمبود کلسیم دارند و بعد از حذف یارانه شیر و افزایش قیمت مواد لبنی، خرید مواد لبنی 14درصد کاهش نشان میدهد. در واقع گرانی شیر و لبنیات باعث شده که بسیاری از خانوادههای ایرانی شیر را از سبد کالاهای مصرفی حذف کنند و اولویت را به نان، برنج، گوشت و مرغ بدهند. شیر یکی از منابع با ارزش و اصلی در هرم غذایی است و بدن انسان بیشتر از گروه غلات، میوه و سبزی به این منبع غذایی نیاز دارد. پیش از گرانی این ماده غذایی آمار مصرف شیر و لبنیات 80 تا 100 کیلوگرم در سال بود که در حال حاضر با کاهش 22درصدی مواجه شدهایم و به 60 تا 70 کیلوگرم در سال کاهش پیدا کرده است.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
فاویسم یک بیماری ارثی خونی است که به علت کمبود یکی از آنزیمهای گلبول قرمز ایجاد میشود.
این بیماری وابسته به جنس است و بیشتر در جنس مذکر بروز میکند.
افراد مبتلا در حالت عادی طبیعی هستند و هیچگونه علامتی ندارند مگر آنکه باقلا بخورند که در این صورت دچار علائم حاد بیماری میشوند.
این بیماری واگیردار نیست. بلکه یک بیماری ارثی است که توسط کروموزم X منتقل میشود.
این بیماری بیشتر در پسرها شایع است، چرا که پسرها دارای یک کروموزوم X و دخترها دارای دوکروموزوم X هستند و این در حالیاست که وجود تنها یک کروموزم معیوب برای ابتلا پسران به این بیماری کافی است، اما این دلیل نمیشود که دختران اصلا به این بیماری مبتلا نشوند، اما در صورت وجود یک فرد مبتلا در خانواده بررسی برای همه افراد خانواده به ویژه فرزندان دیگر لازم است همچنین توصیه میشود سایر افراد مذکر بستگان نزدیک از جمله پسرخاله، پسردایی، پسرعمو و پسرعمه مورد آزمایش قرار بگیرند.
تشخیص بیماری فاویسم با اندازهگیری سطح آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز در گلبولهای قرمز است. سن شیوع این بیماری هم یک تا 10 سالگی است. اما بیشتر مبتلایان در رده سنی زیر پنج سال قرار دارند. در کودکان زیر یک سال نیز ممکن است بیماری از طریق خوردن شیر مادر اتفاق بیفتد.
بیماری فاویسم یک بیماری شایع است. اغلب پزشکان متخصص کودکان در اوایل دوران نوزادی تست بررسی کمبود آنزیم گلوکز-6- فسفات دهیدروژناز یا فاویسم را برای نوزاد درخواست میکنند تا تکلیف نوزاد از نظر این بیماری مشخص شود. در ویزیت کودکان مبتلا به این بیماری گاهی اوقات هم از سوی پزشک و هم والدین، از نظر بیان ابتلای کودک به این بیماری در هنگام تجویز دارو دچار کوتاهی شده، که این امر ممکن است در موارد نادر باعث بروز مشکلات جدی شود.
بیماری فاویسم یک بیماری شایع است. اغلب پزشکان متخصص کودکان در اوایل دوران نوزادی تست بررسی کمبود آنزیم گلوکز-6- فسفات دهیدروژناز یا فاویسم را برای نوزاد درخواست میکنند تا تکلیف نوزاد از نظر این بیماری مشخص شود. در ویزیت کودکان مبتلا به این بیماری گاهی اوقات هم از سوی پزشک و هم والدین، از نظر بیان ابتلای کودک به این بیماری در هنگام تجویز دارو دچار کوتاهی شده، که این امر ممکن است در موارد نادر باعث بروز مشکلات جدی شود.
مهمترین و بارزترین نشانههایی که در بیماری فاویسم به چشم میخورد، کمخونی است که در اثر شکستن گلبولهای قرمز خونی ایجاد میشود و به طور ناگهانی بروز میکند، اما بیشتر افراد مبتلا به فاویسم علامت خاصی از این بیماری ندارند؛ به طور کلی زردی پوست، تیرگی ادرار، زرد بودن چشمها احساس خستگی و کمآوردن نفس از علائم آشکار این بیماری است.
البته شدت و علائم این بیماری در افراد، مختلف است. این علائم معمولا به طور ناگهانی 24 تا 48 ساعت پس از خوردن ماده اکسیدان بروز میکنند. اگر فرد دچار نوع مزمن و شدید کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز باشد، علاوه بر علائم بالا ممکن است دچار سنگ کیسه صفرا، بزرگی طحال، نارسایی کلیه، گلبولهای ناقص سفید خونی و آب مروارید هم بشود.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
مصرف کافئین خطر شکستگی استخوان را
در سالمندان افزایش میدهد
یک پزشک متخصص ارتوپد نسبت به مصرف کافئین زیاد و افزایش خطر شکستگی در افراد مسن هشدار داد.
حمید قدوسی با اعلام این مطلب گفت: خطر شکستگی در افراد سیگاری و معتاد نیز بیشتر است و مصرف الکل روی متابولیسم استخوان اثر سوء دارد.
وی با بیان اینکه با افزایش سن، احتمال سقوط از بلندی نیز افزایش مییابد، تصریح کرد: سقوط های مکرر یکی از عوامل خطرساز در شکستگی هاست و لاغری یا کاهش وزن بیش از حد،برخی بیماری های سیستم عصبی عضلانی، کاهش فشار خون وضعیتی، سابقه استفاده از داروهایی نظیر دیازپام و اختلالات حسی تعادلی ازمهم ترین دلایل آن به شمار میرود.
این پزشک ارتوپد با اشاره به اینکه افراد لاغر و کم وزن بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان قرار دارند، اظهار داشت: چاقی و اضافه وزن خطر شکستگی را کاهش میدهد زیرا در 70 درصد موارد ضربه را میگیرد و همچنین در این حالت ذخیره ویتامین D در بافت های چربی بیشتر است.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
کم خوابها بیشتر در خطر آلزایمر هستند
یک متخصص علوم اعصاب گفت: کسانی که به نوعی مبتلا به کم خوابی یا بد خوابی هستند یا اختلالات ریتم شبانه روزی خواب و بیداری را به شکل جدی تجربه میکنند بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر قرار میگیرند.
محمد ترابی نامی با بیان این مطلب افزود: نتایج تحقیقات نشان داده است اگر دو نفر به عنوان نمونه ژن آلزایمر را داشته باشند اما یکی از این دو نفربه نوعی اختلال خواب مبتلا باشد، احتمال ابتلای زودرس فرد دچار اختلال خواب به آلزایمر بیشتر از کسی است که این اختلال را ندارد.
وی گفت: حرف زدن یا راه رفتن در خواب و همچنین تکان دادن غیر طبیعی پاها حین خواب از جمله موارد بدخوابی است. همچنین سخت به خواب رفتن، بی خوابی و خرخر در زمان خواب (بیانگر وقفه تنفسی احتمالی حین خواب) از جمله علایم کج خوابی یا دیس سومنیا به شمار میآید و افراد باید حتماً به این علایم توجه کنند.
این پزشک و متخصص علوم اعصاب تأکید کرد: اهمیت خواب برای مغز به حدی است که میتوان اذعان داشت که خواب به نفع مغز است بنابراین هر گونه اختلال در خواب به مغز و سلامت آن آسیب میرساند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: مطالعات نشان داده است که محرومیت از خواب در حیوانات آزمایشگاهی به تحلیل سلولهای عملکردی قشر مغز و اختلال حافظه منجر میشود.
وی همچنین به برخی افراد که دچار پرخوابی هستند نیز اشاره کرد و گفت: این افراد ممکن است به صورت ذاتی، پر خواب باشند و خواب هشت ساعته نتواند عملکرد طبیعی روزانه را برای آنها ایجاد کند. بنابراین به ساعات بیشتری برای خواب نیاز دارند ولی به هر ترتیب خواب آلودگی مفرط روزانه از نظر پزشکی پذیرفته نیست.
وی گفت: اگر پرخوابی این افراد به گونهای باشد که در صورت خواب بیشتر باز هم عملکرد روزانه آنها دچار مشکل میشود باید حتماً به پزشک مراجعه کنند.
ترابی نامی به مراکزی تحت عنوان مراکز بررسی اختلالات خواب اشاره کرد و گفت: در این مراکز فردی که دچار اختلال خواب شده است مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرد و نوع اختلال وی تشخیص داده شده و بر این اساس درمان مناسب برای وی پیشنهاد می شود.
این متخصص علوم اعصاب با اشاره به اینکه خواب آلودگی علت بسیاری از تصادفات جاده ای به شمار می آید افزود: باید رانندگان بین شهری در این ارتباط غربالگری شوند و اگر به بیماری اختلال خواب دچار هستند، باید درمان شوند.
وی افزود: اختلال خواب و خواب آلودگی فجایعی را به بار آورده است که حادثه چرنوبیل از جمله آنها به شمار می آید.
این متخصص درمان اختلال خواب همچنین اظهار داشت: 30 درصد افراد در طول زندگی خود اختلال خواب را تجربه میکنند و در زمان حاضر بر اساس تقسیم بندی بین المللی اختلالات خواب یا ICSD، بیش از 50 گروه و زیر گروه اختلال خواب شناسایی شده است.