دنیای سلامت 23/1/93
فقط 40 نفر در کشور جذام دارند
شیوع بالای نارساییهای قلبی در کشور
افسردگی ازدیادکننده بیماری قلبی
۵ حالتی که به کمردرد میانجامد
فقط 40 نفر در کشور جذام دارند. ۹۵ درصد افراد هرگز جذام نمیگیرند
رئیس اداره کنترل سل و جذام وزارت بهداشت گفت: از ۲۰ سال پیش تا کنون جذام در کشور به مرحله ریشه کنی رسیده است. میکروب این بیماری از طریق تنفس و زخمهای پوستی منتقل میشود و ۳ تا ۵ سال در بدن نهفته است.
مهشید ناصحی در مورد وضعیت ابتلا به جذام در کشور و علایم این بیماری گفت: سالهاست که در مرحله حذف جذام هستیم چرا که طبق استاندارد سازمان بهداشت جهانی اگر شیوع بیماری یک مورد در 10 هزار نفر جمعیت باشد به معنای آن است که حذف شده و ما از سال 1372 تاکنون به مرحله حذف جذام دست یافتهایم.
وی در مورد آخرین آمار مبتلایان به جذام گفت: کمتر از 40 مورد در کل جمعیت 75 میلیون نفری کشور به این بیماری دچار هستند ولی باید افراد با علامت این بیماری آشنایی داشته اما نسبت به آن وسواس نداشته باشند.
رئیس اداره کنترل سل و جذام وزارت بهداشت در مورد علایم جذام گفت: جذام با یک لکه پوستی شروع میشود که نه خارش و نه درد و پوستهریزی دارد و از آنجایی که میکروب این بیماری سرما دوست است بیشتر در پوست و اعصاب محیطی نفوذ میکند.
وی ادامه داد: اگر میکروب این بیماری اعصاب محیطی را درگیر کند آن اندام را بیحس هم میکند و فرد متوجه نمیشود که به مرور دست یا پا زخم شده و اندامها تخریب میشود. مانند آنچه که برای دیابتیها اتفاق میافتد و در نتیجه پس از یک دوره فرد دچار معلولیت میشود.
وی در مورد میزان واگیر این بیماری و سرایت آن به افراد دیگر گفت: ناشناختههای زیادی در مورد این بیماری وجود دارد اما میکروب این بیماری از طریق دستگاه تنفسی و زخمهای پوستی به شرط آنکه مدت مدیدی فرد در کنار افراد بیمار زندگی کند ممکن است منتقل شود.
ناصحی به این نکته اشاره کرد که دوره نهفتگی جذام 3 تا 5 سال است که از زمان ورود میکروب به بدن تا آشکار شدن آن فرد از ابتلای خود به بیماری مطلع نمیشود در همین راستا هر 3 تا 5 سال یکبار دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور افراد درجه یک مبتلایان به جذام را معاینه و تحت بررسی قرار میدهند تا از مبتلا شدن آنها اطلاع یابند.
وی تأکید کرد: مردم بدانند که 90 تا 95 درصد افراد هرگز به جذام مبتلا نمیشوند و در صورت تماس طولانی با فردی که جذام درمان نشده داشته باشد امکان ابتلا خواهند داشت و به محض شروع مصرف دارو و دوره درمانی امکان سرایت از بین خواهد رفت.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
شیوع بالای نارساییهای قلبی در کشور
مدیر گروه قلب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به شیوع بالای نارسایی قلبی در ایران تاکید کرد: هوای آلوده برای بیماران قلبی خطرآفرین و سم است.
دکتر محمد اسدپور پیرانفر، فوقتخصص قلب و عروق ضمن اعلام خبر برگزاری چهارمین کنگره بینالمللی نارسایی قلب ایران از دهم تا دوازدهم اردیبهشت 93 در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی درباره نارسایی قلبی که موضوع برگزاری این کنگره است اظهار داشت: نارسایی قلبی مشکل اساسی برای بیماران است و پیدا کردن راهکارهای نوین و ابداع دستگاههای جدید برای درمان این گروه از بیماران از اولویت بالایی برخوردار است.
وی به وجود جراحان برجسته قلب در کشور اشاره کرد و گفت: پزشکان ما از طریق عمل جراحی و یا بکارگیری روشهای دیگر کمکهای شایان توجهی به بیماران مبتلا به نارسایی قلبی کردهاند و آینده را در این زمینه روشن میبینیم.
وی با اشاره به شیوع بالای نارسای قلبی در ایران گفت: علیرغم بالا بودن آمار مبتلایان، آمار دقیقی در این خصوص نداریم. نارسایی قلبی درجات مختلف دارد که از جمله فراگیرترین آنها گرفتگی عروق کرونر است.
رئیس چهارمین کنگره بینالمللی نارسایی قلب ایران افزود: باید توجه داشت که همه انواع نارسایی قلبی به یک روش درمان نمیشوند. یک نوع از نارسایی قلبی با استراحت و رژیم غذایی قابل درمان است و یک بیمار دیگر با کنترل فشار خون، درمان میشود. برای موارد پیشرفته نارسایی نیز درمانهای پیشرفته و اعمال جراحی نیاز است.
وی فشار خون، غذای نامناسب و پرچرب، عادات غذایی ناصحیح، آلودگیهای محیطی و عدم تحرک بدنی را از جمله ریسک فاکتورهای موثر در ابتلا به نارسایی قلبی دانست و گفت: علاوه بر این هر عضوی در بدن آسیب ببیند قلب هم از عوارض آن مصون نخواهد ماند. به عنوان مثال احتمال ابتلا به نارسایی قلبی در فرد مبتلا به فشار خون وجود دارد.
مدیر گروه قلب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره تاثیر آلودگی هوا بر بروز نارساییهای قلبی تاکید کرد: هوای آلوده برای بیماران قلبی خطرآفرین و سم است و از جمله ریسک فاکتورهای مهم است که علاوه بر به دردسر انداختن خانوادهها، نظام اقتصادی را نیز متحمل هزینههای سنگین خواهد کرد. امیدواریم مسئولان در جهت ایجاد هوای پاک گامهای اساسی بردارند.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
افسردگی ازدیادکننده بیماری قلبی
تحقیقات جدید نشان داد که افسردگی با خطر نارسایی قلبی مرتبط بوده و حتی منجر به ازدیاد این بیماری میشود.
محققان نزدیک به 63 هزار نفر از بیماران را در نروژ از نظر سلامت جسمی و روانی مورد ارزیابی قرار دادند.
محققان به مدت 11 سال حدود 1500 شرکتکننده از نارسایی قلبی را در برابر افرادی که فاقد بیماری افسردگی بودند را بررسی کردند.
آنها مشاهده کردند که افرادی که با علایم خفیف افسردگی مواجه بودند درحدود 5درصد بیشتر احتمال ابتلا به نارسایی قلبی همراه بودند و افرادی که با علائم متوسط، افسردگی داشتند تا 40 درصد بیشتر در معرض نارسایی قلبی بودند.
به گفته محققان، نشانههای افسردگی، احتمال ابتلای نارسایی قلبی را افزایش میدهد؛ در افراد مبتلا به نارسایی قلبی، قلب نمیتواند، خون کافی را به بدن پمپاژ کند.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
۵ حالتی که به کمردرد میانجامد
فوق تخصص روماتولوژی انجام پنج کار عمده برای کمر را مضر دانست و گفت: ایستادن و نشستن طولانی در یک وضعیت، انجام کارهای سنگین، خم نمودن کمر برای بلند کردن اجسام و حرکات چرخشی ناگهانی خصوصاً در هنگام برداشتن اجسام از این جملهاند.
محمدمهدی امام در مورد آسیبهای جبرانناپذیر مفصلی که به واسطه خانهتکانی در افراد ایجاد میشود گفت: برای داشتن مفاصلی سالم باید قبل از انجام خانهتکانی به نکاتی دقت داشت.
فوق تخصصی روماتولوژی اظهار داشت: افراد در حین انجام خانهتکانی باید از انجام کارهای سنگین بپرهیزند و این کارها را به تدریج یا با درخواست کمک از دیگران انجام دهند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: افراد باید از انجام کارهای یکسان و تکرارشوندهای همچون ایستادنهای طولانی مدت در یک وضعیت یا زانو زدنهای طولانی یا خم نمودن کمر به مدت طولانی و در یک وضعیت ثابت جداً پرهیز کنند و در فواصل انجام کار زمانهایی نیز به استراحت اختصاص دهند.
فوق تخصص روماتولوژی گفت: به طور کلی برای انجام کار باید از مفصل بزرگتر استفاده کرد به طور مثال اگر یک نایلون حاوی بار را میتوان با یک انگشت یا توسط کف دست حمل کرد کف دست گزینه مناسبتری است یا اینکه هنگام بلند کردن جسم سنگین از روی زمین لازم است با کمر صاف، زانوها را خم کرده و جسم را از روی زمین برداشت چرا که مهره کمر بسیار کوچکتر از مفصل زانوست.
امام هشدار داد: در صورتی که این نکات در انجام خانهتکانی رعایت نشود افراد دچار آسیبهای متعددی خواهند شد.
فوق تخصص روماتولوژی گفت: در این صورت اولین آسیب، بیرون زدگی دیسک کمر و کمردرد است.
وی انجام پنج کار عمده برای کمر را مضر دانست و افزود: ایستادن طولانی، نشستن طولانی در یک وضعیت، انجام کارهای سنگین، خم نمودن کمر برای بلند کردن اجسام و حرکات چرخشی ناگهانی خصوصاً در هنگام برداشتن اجسام برای کمر مضر است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: اگر آسیب یک بار به کمر وارد شود ممکن است تا آخر عمر گریبانگیر فرد شود بنابراین افراد باید دقت داشته باشند و اجازه ندهند که اولین آسیب در ناحیه کمر به وجود آید.